מי אנחנו - אנשי כן ולא

כל הרוכבים בקבוצה הנם מתנדבים.  מייסד הקבוצה, תא"ל במיל' מוטי רגב יזם והקים את הקבוצה במסגרת המרכז לכלבי נחיה לעיוורים (ע"ר) מתוך החזון בו כל אדם, עיוור או רואה, יכול לתרום ליצירת מסגרת חברתית תומכת ומעצימה.

הקבוצה  החלה את פעילותה עם שני זוגות אופני טנדם בשנת 2006.  

כיום מתקיימת שגרת רכיבה הכוללת רכיבות שטח ורכיבות כביש בכל סוף שבוע וכארבעה מסעות רכיבה של שלושה ימים רצופים כל אחד.

צוות ההנהלה כולל רוכבים רואים ועיוורים המתווים יחד את אופי הרכיבות ואת הפעילויות.

בכל רכיבה מצוותים רואה ואדם עיוור כאשר המתנדב צמוד אל האדם העיוור ואחראי לעזור לו בכל הנדרש, כך שתמיד נמצא סיוע בהישג יד. הפעילות המשותפת לאורך השנים יצרה מערכות יחסים קרובות מאוד. מגבלת הראייה בתוך הקבוצה הפכה לשולית. ולראיה, כל רוכב מתנדב המצטרף לקבוצה שואף לרכב על אופני טנדם מוקדם ככל האפשר למרות הקושי הפיזי, הקושי הטכני והאחריות הכרוכה בכך.

כל אחד מחברי הקבוצה הוא סיפור אישי מיוחד וקצרה היריעה מלספר את כולם. מכנה משותף אחד יש לכל משתתפי הקבוצה העיוורים ולקויי הראייה והוא הכמיהה העצומה לחזור למעגל החיים ככל האדם, להיות חלק מהחברה ולהתנהל בה כשווה בין שווים.

אצל המתנדבים שלנו יש מכנה משותף אחר והוא היכולת המופלאה לתת ולהעניק ללא משוא פנים, להכיל ולאהוב כל אדם באשר הוא.

 

חוויית הרכיבה לאדם עם עיוורון/לקות ראייה

אדם עם עיוורון, גם כאשר הוא נעזר בכלב נחיה, אינו יכול לנוע במרחב באופן חופשי. רבים מן הרוכבים איבדו את מאור עיניהם במהלך חייהם, תוך שהם נאלצים לוותר על אמצעי ניידות מקובלים, כמו נהיגה, רכיבה על אופניים, או אפילו הליכה מהירה. היכולת לחוות שוב תנועה חופשית ומהירה במרחב, היא יכולת שלאדם רואה קשה להעריך.  דבקותם של הרוכבים והתמדתם לאורך השנים מוכיחה עד כמה פעילות זו מעצימה ותורמת לביטחונם האישי, לתדמיתם בחברה ובעיני עצמם, לקבלת החברה אותם כאנשים בעלי יכולות, מוטיבציות, שאיפות והישגים.  חלק מן הרוכבים אף משתתפים בתחרויות ופעילויות ספורט ארציות (כמו רוכב ישראל, איש הברזל, טריאתלון וכו') כאשר הנהלת הקבוצה מספקת להם את כל התנאים הנדרשים להם עקב מוגבלותם.

 

קבוצת כן ולא רק ספורט

למגוון הפעילויות הללו יש ערך מוסף. עולמו של האדם העיוור כולל גם את הצורך בתעסוקה וצרכים נוספים הנובעים ממוגבלותו. הקבוצה פועלת לקידום תחומים אלו. כך למשל הקמנו קליניקה בגני תקווה המעסיקה מעסים עיוורים בלבד. הוצאנו לפועל קורס במכונאות אופניים לעיוורים אשר בזכותו נוצרו מספר מקומות עבודה לעיוורים. קידמנו העסקת עיוורים בארגונים שונים. מתנדבים שלנו מסייעים לחברים העיוורים בתפעול מחשבים וטכנולוגיות מתקדמות. הכשרנו קבוצה של עיוורים לעבודת ODT המתבססת על רכיבת טנדם. אנו עוזרים בתיווך מול המוסדות השונים ועוד, ככל שנדרש לרווחת חברינו.

 

פעילויות להגברת המודעות

במסעות הרכיבה נוצרים מפגשים עם אנשים עיוורים וכבדי ראייה בכל רחבי הארץ באירועים מתוכננים ומתואמים מראש. אל מפגשים אלה מביאים איתם הרוכבים העיוורים וכבדי הראייה את המסר החזק והעוצמתי האומר שכל אחד יכול. הרכיבות במסגרת הקבוצה בשלב הנוכחי הם רכיבות מאתגרות ומיוחדות. 

 

כן ולא במספרים

קבוצת כן ולא מונה כ-100 מתנדבים פעילים, מתוכם כ-40 אנשים עם עיוורון או לקות ראייה. הקבוצה מבצעת כ –90 רכיבות כביש ושטח בכל שנה. מספר הקילומטרים שהקבוצה גומעת בשנה נושק ל – 5000 קילומטר. הקבוצה עורכת בכל שנה שני מסעות שטח ושני מסעות כביש, משך כל מסע כשלושה ימים.

בנוסף הקבוצה משתתפת ברכיבות ארציות כגון: מסע לעתיד מתוק, רוכב ישראל, רוכבים עם גלגלים וכו'. 

קבוצה פורצת גבולות:

קבוצת כן ולא התחילה את דרכה כקבוצת רכיבה וכיום הולכים ומתרחבים גבולות הפעילות. פרצנו את "מחסום הרכיבה" והקמנו קבוצת חותרים בסירות דרקון, קבוצה תחרותית המדורגת בצמרת הענף בישראל.

 

רכיבה בחו"ל

ביוני 2011 יצאנו למסע הרכיבה הראשון (ראה דף "רכיבות בחו"ל), במסלול שטח/עיר.

מאז, בכל שנה מתקיים מסע רכיבה בחו"ל.

רוכב אופניים רואה מחזיק את ידו של רוכב אופניים עיוור

לצאת מהקופסה

אנשים עם עיוורון נוטים להסתגר בבתיהם וממעטים לצאת. זאת בשל קשיים אובייקטיביים שדורשים כוח רצון עז על מנת להתגבר עליהם. הקבוצה שמה לה למטרה לאתר אנשים אלו ולסייע להם לצאת מחוץ למסגרת המוכרת והידועה. השילוב של חיי חברה בסביבה מוגנת ותומכת ביחד עם פעילות ספורטיבית שאינה עושה הנחות, יוצרת עבור אנשים אלו פריצת גבולות אמתית והישגים אישיים שעד אז היו עבורם מעבר להרי החושך.

 

על המתנדבים הרואים

השילוב של מתנדבים רואים ומתנדבים עיוורים/כבדי ראייה יוצר סינרגיה  מעצימה לכל העוסקים במלאכה. יחד עם זאת, מטבע הדברים, המנוע האנושי המניע את העשייה נתמך ברובו על המתנדבים הרואים. אלו מגיעים אלינו מכל שכבות האוכלוסייה, גברים ונשים עם לב גדול ויכולת נתינה מדהימה.  הרכיבה ביחד עם אדם שאינו יכול לראות את שמתרחש סביבו אינה דבר של מה בכך. למתנדב הרואה אחריות לשלומו ולביטחונו של הרוכב העיוור, עליו לסייע ככל האפשר לאורך הרכיבה ובנוסף לכך - לשמש כעיניים ולתאר לו את המראות הנפלאים של מרחבי הטבע מסביב.  האדם העיוור תורם לחוויה את התחושות שלו, שאדם רואה לעיתים אינו מרגיש, מפני שהוא רואה... כל יציאה לפעילות דורשת השקעה של זמן ומאמץ לא מבוטל.  המתנדבים הרואים משילים מעליהם את כל סמלי הסטאטוס החברתי, ומייצרים קבוצה הומוגנית שכל עניינה קידום מטרות הקבוצה. 

 

חברי הנהלת קבוצת הספורט כן ולא 2022

מוטי רגב - מנהל כללי

עופר גרוסו – ניהול רכיבות שטח

דני הופרט – ניהול כן ולא כביש

אלונה אנג'ל – צוות ניהול רכיבות שטח

רונית חן - צוות ניהול רכיבות שטח

יעל מדמון - מנהלת תפעול, גזברית, קבוצת רכיבה לנוער

שוקי סעד - ניהול פעילות סירות הדרקון

רוני דיק - ניהול רכיבות חו"ל ופרויקטים מיוחדים

יובל נקל - ממונה בטיחות

דרור כרמלי - חבר הנהלה

אלה ורדי - חברת הנהלה